SUP-richtlijnen (Single-Use Plastics) ook voor webshops

SUP-richtlijnen (Single-Use Plastics) ook voor webshops

Vanaf juli 2023 en januari 2024 komen er nieuwe regels, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie voor onderweg. De maatregelen zijn van toepassing op alle plastic (bevattende) voedselverpakkingen. Hier vallen ook de ijsbekertjes onder omdat deze net als bijvoorbeeld kartonnen koffiebekers, altijd een dunne plastic coating hebben. De regels hebben zowel invloed op de producenten en leveranciers van de verpakkingen, als op de afnemers en eindgebruikers.

Wat zijn SUP-richtlijnen (Single-Use Plastics)?

De SUP-richtlijnen (Single-Use Plastics) zijn richtlijnen die zijn opgesteld door de Europese Unie om het gebruik van single-use plastics te verminderen en zo de hoeveelheid plastic afval te verminderen. Single-use plastics zijn plastic producten die bedoeld zijn om één keer te gebruiken en daarna weg te gooien, zoals plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes.

De SUP-richtlijnen zijn op 2 juli 2019 aangenomen door de Europese Raad en zullen vanaf 3 juli 2021 van kracht zijn in alle EU-lidstaten. De richtlijnen stellen een aantal maatregelen voor om het gebruik van single-use plastics te verminderen, waaronder:

  • Een verbod op de verkoop van bepaalde single-use plastic producten zoals plastic bestek, rietjes en roerstaafjes.
  • Het verminderen van het gebruik van andere single-use plastic producten, zoals voedsel- en drankverpakkingen, door middel van doelstellingen voor recycling en hergebruik.
  • Het verplicht stellen van de afzonderlijke inzameling van bepaalde plastic producten, zoals visnetten en voedselverpakkingen, om de recycling te verbeteren.
  • Het invoeren van verantwoordelijkheidsmaatregelen voor producenten, importeurs en distributeurs van single-use plastics om ervoor te zorgen dat zij bijdragen aan de financiering van het beheer van afval van deze producten.

Dit zijn enkele van de belangrijkste maatregelen die zijn opgenomen in de SUP-richtlijnen. Het doel van deze maatregelen is om de hoeveelheid plastic afval te verminderen en de vervuiling van onze oceanen en het milieu te verminderen.

Geldt dit ook voor webshops

Ja, de SUP-richtlijnen gelden ook voor webshops die in de Europese Unie gevestigd zijn of die goederen leveren aan EU-lidstaten. De regels zijn van toepassing ongeacht waar de webshop is gevestigd. Dit betekent dat als uw webshop single-use plastic producten verkoopt aan EU-klanten, u zich moet houden aan de regels van de SUP-richtlijnen.

De SUP-richtlijnen zijn op 3 juli 2019 in werking getreden en de EU-lidstaten hadden tot 3 juli 2021 om de richtlijnen in hun nationale wetgeving om te zetten. Dit betekent dat de regels vanaf die datum van kracht zijn geworden in alle EU-lidstaten.

Als eigenaar van een webshop die single-use plastics verkoopt, moet u zich voorbereiden op de implementatie van de SUP-richtlijnen. U kunt dit doen door:

  • Het beoordelen van uw huidige productlijn en het identificeren van single-use plastic producten die mogelijk onder de regels vallen.
  • Het onderzoeken van alternatieve producten die kunnen worden gebruikt ter vervanging van single-use plastic producten.
  • Het updaten van uw verkoop- en marketingmateriaal om te voldoen aan de nieuwe regels en om uw klanten te informeren over de veranderingen die u doorvoert.
  • Het aanpassen van uw interne processen om te voldoen aan de verplichtingen van de SUP-richtlijnen, zoals het zorgen voor de juiste labeling en het naleven van de inzamelingsvereisten.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet-naleving van de SUP-richtlijnen kan leiden tot boetes en andere sancties. Het is daarom essentieel om tijdig voorbereid te zijn op deze veranderingen en ervoor te zorgen dat uw webshop voldoet aan de nieuwe regels.

dWork kan u helpen u hierop op voor te bereiden

Wij kunnen u helpen als u een webshop heeft door te helpen om zich voor te bereiden op de implementatie van de SUP-richtlijnen en ervoor te zorgen dat uw webshop voldoet aan de nieuwe regels.

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Heeft u een vraag?

Stuur ons gerust een bericht. We helpen u graag verder.

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Wij schreven ook over het volgende