Neemt A.I ook de webwereld over?

Neemt A.I ook de webwereld over?

Ik vraag me regelmatig af of kunstmatige intelligentie (AI) de toekomst van tekstschrijven zal domineren. Eerder heb ik een artikel geschreven over de vraag of AI de wereld van teksten zal overnemen. Met de opkomst van geavanceerde tools zoals Chat GPT, kunnen we al veel bereiken. Echter, ik lees vaak dat Google websites straft door ze niet te indexeren als ze artikelen en pagina’s volledig door AI laten schrijven. Hoewel veel webdesignbureaus gebruikmaken van Chat GPT voor hun teksten, doe ik dit niet op dezelfde manier.

Voor een experiment heb ik twee websites opgezet: Stoffering aan Huis en 925media. Bij de eerste website, Stoffering aan Huis, hebben we alle teksten volledig laten schrijven door Chat GPT. Sinds de lancering in februari 2023 heeft deze website meer dan 190 offerteaanvragen en 56 contactaanvragen ontvangen. De laatste blogpost, die ik in november 2023 heb geplaatst, is meer dan 13.000 keer bekeken, allemaal dankzij Chat GPT.

Toch plaats ik nu geen nieuwe artikelen meer op deze website. De reden is dat Google elk artikel beoordeelt en beslist of het wel of niet gerankt wordt. Omdat alle teksten op Stoffering aan Huis door Chat GPT zijn geschreven, zou de website bestraft kunnen worden als ik door AI gegenereerde content blijf toevoegen. Daarom heb ik een tweede website, 925media, opgezet om te zien wat er zou gebeuren met zelfgeschreven content.

Bij 925media heb ik alle teksten zelf geschreven. De website heeft in totaal 36 pagina’s en diverse berichten. Het werk dat we erin hebben gestoken, is enorm. Helaas werd de website in januari 2024 bestraft nadat ik een artikel door Chat GPT had laten schrijven. Sindsdien was het moeilijk om de website weer terug in de goede gratie van Google te krijgen. Toch staan we nu met diverse pagina’s weer op nummer 1 in Google. Het is dus mogelijk om je positie te verliezen, maar ook om deze terug te winnen, mits je weet waar de problemen liggen en hoe je ze kunt oplossen.

Bestraft Google AI gegenereerde websites?

Google bestraft AI-inhoud en dit kan verschillende redenen hebben. Allereerst staat Google bekend om zijn voortdurende inzet om de zoekervaring van gebruikers te verbeteren door inhoud van hoge kwaliteit te promoten en inhoud van lage kwaliteit te bestraffen. AI-gegenereerde inhoud kan vaak oppervlakkig, repetitief en onnauwkeurig zijn, wat leidt tot een negatieve gebruikerservaring. Dit komt omdat AI-systemen, hoewel geavanceerd, nog steeds moeite hebben om complexe menselijke nuances en diepgaande analyses te repliceren. Bovendien kan AI-inhoud worden gegenereerd op basis van bestaande gegevens, wat resulteert in duplicatie of zeer gelijkaardige teksten die al elders op het internet te vinden zijn. Google’s algoritmes zijn ontworpen om unieke, originele inhoud te waarderen en duplicaten te bestraffen, waardoor AI-gegenereerde teksten een groter risico lopen om als duplicaat te worden gemarkeerd en daardoor te worden gestraft.

Daarnaast speelt de intentie achter AI-inhoud een cruciale rol. AI kan gemakkelijk worden ingezet om op grote schaal inhoud te genereren met als doel zoekmachines te manipuleren en verkeer te trekken zonder echte waarde te bieden. Dit soort praktijken vallen onder de noemer van “black hat SEO”, die Google actief bestrijdt. Wanneer Google detecteert dat een website AI gebruikt om spammy, misleidende of onnatuurlijke inhoud te produceren, kan dit resulteren in straffen zoals lagere rankings of zelfs de-indexering van de website. Deze aanpak helpt ervoor te zorgen dat de inhoud die gebruikers te zien krijgen relevant en betrouwbaar is.

Een andere reden waarom AI-gegenereerde inhoud bestraft kan worden, is dat dergelijke inhoud vaak fouten of onnauwkeurigheden bevat. AI-modellen kunnen verouderde of incorrecte informatie genereren, wat kan leiden tot een verlies van vertrouwen bij gebruikers. Google streeft ernaar om het vertrouwen van gebruikers te behouden door betrouwbare en nauwkeurige informatie te promoten. Wanneer AI-inhoud niet aan deze standaarden voldoet, kan dit leiden tot negatieve beoordelingen door Google’s kwaliteitsalgoritmes.

Bovendien kan AI-inhoud soms niet goed inspelen op de context of het voornemen van de gebruiker, wat resulteert in irrelevante of verwarrende resultaten. Google’s algoritmes zijn erop gericht om de zoekintentie van gebruikers nauwkeurig te begrijpen en de meest relevante resultaten te leveren. Als AI-gegenereerde inhoud niet aan deze verwachtingen voldoet, wordt het waarschijnlijk als minder waardevol beschouwd en daardoor bestraft.

a close up of a computer screen with a blurry background

Wat is Black hat SEO

Black hat SEO verwijst naar een reeks onethische en vaak illegale technieken die worden gebruikt om de ranglijst van een website in zoekmachines te manipuleren en te verbeteren. Deze methoden zijn in strijd met de richtlijnen van zoekmachines zoals Google en kunnen leiden tot zware straffen, waaronder lagere ranglijsten of volledige de-indexering van de betreffende website. Black hat SEO-technieken zijn ontworpen om zoekalgoritmes te misleiden en snelle resultaten te behalen, maar ze bieden zelden waardevolle inhoud voor gebruikers. Enkele veelvoorkomende black hat SEO-technieken zijn:

  1. Keyword stuffing: Het overmatig en onnatuurlijk gebruik van zoekwoorden in de inhoud van een webpagina om de relevantie voor die zoekwoorden te verhogen. Dit resulteert vaak in slecht leesbare en irrelevante inhoud voor de gebruiker.
  2. Cloaking: Het tonen van verschillende inhoud of URL’s aan zoekmachines dan aan menselijke bezoekers. Dit is bedoeld om zoekmachines te misleiden over de ware aard van de inhoud op de pagina.
  3. Onzichtbare tekst: Het plaatsen van zoekwoorden op een pagina met dezelfde kleur als de achtergrond, zodat ze voor gebruikers onzichtbaar zijn, maar wel door zoekmachines worden geïndexeerd.
  4. Doorway pages: Pagina’s die specifiek zijn gemaakt om hoog te scoren voor bepaalde zoektermen en gebruikers vervolgens doorverwijzen naar een andere, minder relevante pagina.
  5. Link farms: Netwerken van websites die zijn opgezet om elkaar wederzijds te linken, zonder dat deze links daadwerkelijk waarde toevoegen voor de gebruiker. Het doel is om de linkpopulariteit en daarmee de zoekmachineranglijst te verhogen.
  6. Article spinning: Het automatisch herschrijven van artikelen met synoniemen of herstructurering om unieke inhoud te creëren die feitelijk dezelfde is als de broninhoud. Dit resulteert vaak in lage kwaliteit en moeilijk leesbare teksten.
  7. Paid links: Het kopen en verkopen van links om de linkpopulariteit te verhogen. Dit is in strijd met de richtlijnen van zoekmachines, die natuurlijke linkbuilding promoten.
  8. Spammy blog comments: Het achterlaten van irrelevante reacties op blogs met links naar je eigen website, enkel om de linkpopulariteit te verhogen.
  9. Hijacking and scraping: Het stelen van inhoud van andere websites en deze als je eigen originele inhoud presenteren. Dit kan leiden tot problemen met duplicatie en auteursrecht.

Black hat SEO kan op korte termijn snelle winst opleveren, maar het brengt aanzienlijke risico’s met zich mee op de lange termijn. Zoekmachines zoals Google hebben geavanceerde algoritmen en handmatige controlemechanismen om deze technieken te detecteren en te bestraffen. Websites die betrapt worden op het gebruik van black hat SEO kunnen aanzienlijke schade oplopen, waaronder verlies van zoekmachinezichtbaarheid en verkeer. Daarom wordt het sterk aanbevolen om ethische en duurzame SEO-praktijken te gebruiken, ook wel white hat SEO genoemd, die gericht zijn op het leveren van waardevolle, relevante en kwalitatief hoogwaardige inhoud aan gebruikers.

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Heeft u een vraag?

Stuur ons gerust een bericht. We helpen u graag verder.

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Wij schreven ook over het volgende