Vaak krijgen wij de vraag of wij kunnen helpen met het snel maken van een trage website of webshop, uiteraard kunnen wij helpen en dat doen wij ook graag. In sommige gevallen zijn kleine aanpassingen aan de webshop voldoende om de webshop of website sneller te maken. Maar in sommige gevallen zijn er conflicten met een plugin of thema binnen WordPress wat de webshop of website traag maakt.
Gratis tips: Hoe maak ik mijn wordpress website sneller
1. Maak je afbeeldingen precies de juiste grootte
Meestal is de oorzaak van langzame pagina’s de grote afbeeldingen die je ge-upload hebt. Ik zie bij klanten vaak dat ze originele bestanden van hun camera uploaden (met namen als DSC_0001.jpg, IMG_0001, FullSizeRender, of 123465_123465.jpg). Dit voorkom je door al je afbeeldingen te uploaden in het formaat waarin je ze gaat gebruiken op een pagina (en ze een goede naam te geven). Dat voorkomt dat de browser een enorm bestand eerst moet aanpassen om op de juiste grootte te laten zien. en bovendien is een foto de juiste naam geven ook goed voor je vindbaarheid.
Gebruik Photoshop of GIMP (gratis) of zelfs Paint als foto-editor om de afbeeldingen in het juiste formaat te krijgen.
2. Plugins
Heb je meer dan een handvol essentiële plugins geïnstalleerd (bijvoorbeeld alleen de plugins die je website sneller en veiliger maken)? Dat is waarschijnlijk de reden dat je website langzamer is. Elke plugin bestaat uit een aantal bestanden die je browser elke keer moet lezen, wat het laden van je website langzamer maakt. Wordt het misschien tijd om een nieuw thema te kiezen waar basisfuncties zoals shortcodes, analytics, en een contactformulier al inzitten?
Kijk eerst eens welke plugins je website het meest vertragen, voordat je ze allemaal weggooit. Hiervoor gebruik je een handige plugin (maar verwijder die vooral nadat je hem hebt gebruikt) die laat zien wat de impact is van elke plugin op website: P3 profiler
3. Gebruik caching
Wordt je website vaker bezocht door dezelfde bezoekers? Dan is het niet nodig dat je website elke keer weer helemaal opnieuw geladen wordt. Caching is een manier om bij een eerste bezoek een kopie van je websitebestanden op te slaan die dan lokaal opgevraagd wordt als bezoekers terugkomen op je site. Dit scheelt weer het laden van alle bestanden, en maakt je website direct sneller.
W3 Total Cache is een goede plugin om dit zelf mee te doen. Maar check wel of je website goed blijft werken zodra je de plugin hebt geactiveerd en ingesteld. Als je hem te strikt instelt, of als hij niet compatible is met je huidige thema kan je website vastlopen. De-installeer dan de plugin meteen en kijk wat het probleem is.
4. Schoonmaken van je website
Naarmate je meer artikelen op je website zet en vaker pagina’s wijzigt komt er steeds een beetje afval mee: WordPress bewaart namelijk alle revisies van je pagina’s, SPAM berichten, trackbacks en pingbacks, en ook de berichten in je prullenbak in zijn database. Dit kan je met een WordPress Management Tool als ManageWP makkelijk opschonen, maar er is ook een plugin die dit voor je kan doen: WP-Optimize
WordPress website sneller maken: waarom belangrijk?
Een website moet tegenwoordig snel zijn om de aandacht van de bezoeker te verdienen. WordPress is een CMS dat in de basis niet heel snel is. Het belang van optimalisatie voor snelheid is groot!
De tijd die een bezoeker neemt om een webpagina te openen en te beoordelen is een kwestie van enkele seconden. Deze tijd wordt steeds korter, naarmate het internet en technologie zich verder ontwikkelen.
Wie ergert zich niet aan een traag ladende website op een smartphone? De doelgroep van jouw website heeft steeds minder geduld.
Wat te denken van grote zoekmachines zoals Google. Hoge posities in de zoekresultaten zijn voor de meeste websites van strategisch belang. Google houdt tegenwoordig rekening met de snelheid van websites (bron), dus de laadtijd kan maar beter optimaal zijn!
Snelheid beïnvloedt ook de resultaten in de vorm van conversie. 1 seconden daling in laadtijd betekent 7% minder conversie. (bron)
Maar denk ook aan jezelf als ‘wp-admin’. Jij wilt toch lekker snel door de beheeromgeving kunnen navigeren en zo efficiënt mogelijk kunnen werken?