Hoe ervoor zorgen dat klanten niets terugbrengen (aankoop webshop) maar klant blijven?

Hoe ervoor zorgen dat klanten niets terugbrengen (aankoop webshop) maar klant blijven?

Eergisteren las ik een artikel op Telegraaf: “Man koopt online dure parfums en wil geld terug omdat geur niet bevalt: rechter geeft hem gelijk“. Thuiswinkel.org is bezorgd over een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam dat je parfum uit een webshop thuis mag testen en terugsturen. Wij beheren diverse webshops, kleding webshops, erotische webshops, webshops voor strings, haardhout webshops, drogisterij webshop en diverse andere webshops. Wij communiceren veel met onze klanten en horen dit ook regelmatig voorbij komen. Met de vraag hoe onze klanten dit vermeiden/oplossen is het antwoord vaak heel simpel: producten die open gemaakt kunnen worden en waar een “sample” van is wordt deze ten alle tijden mee gestuurd. Hiermee vermeid je dat klanten ongewenst het pakket open maken en gebruiken waarna weer terug sturen. Maar er zijn meer tips die wij u gratis kunnen bieden:

  1. Gedetailleerde productbeschrijvingen: Zorg ervoor dat de productbeschrijvingen op je website zo gedetailleerd en accuraat mogelijk zijn. Vermeld alle relevante informatie over het product, inclusief afmetingen, materialen, kleur, functionaliteit, enzovoort. Dit helpt klanten om realistische verwachtingen te hebben over het product.
  2. Hoogwaardige productafbeeldingen: Zorg voor duidelijke en hoogwaardige productafbeeldingen op je website. Klanten moeten een goed idee hebben van hoe het product eruitziet voordat ze het kopen. Gebruik meerdere foto’s en bied indien mogelijk de mogelijkheid om in te zoomen voor een betere visualisatie.
  3. Maattabellen en pasinformatie: Als je kleding, schoenen of andere producten verkoopt waarvoor de maat belangrijk is, bied dan duidelijke maattabellen en gedetailleerde informatie over hoe het product past. Dit helpt klanten om de juiste maat te kiezen en vermindert het risico op retourzendingen als gevolg van verkeerde pasvorm.
  4. Klantbeoordelingen en recensies: Moedig klanten aan om productbeoordelingen en recensies achter te laten op je website. Dit helpt potentiële kopers bij het nemen van een beslissing en kan onzekerheden wegnemen. Authentieke feedback van eerdere klanten kan het vertrouwen vergroten en het aantal retourzendingen verminderen.
  5. Duidelijke retourbeleid: Communiceer een duidelijk en transparant retourbeleid op je website. Zorg ervoor dat klanten weten wat je beleid is met betrekking tot retourzendingen, zoals de termijn waarbinnen ze een product kunnen retourneren, wie verantwoordelijk is voor de retourkosten, en eventuele restitutievoorwaarden. Dit voorkomt onduidelijkheden en geschillen achteraf.
  6. Live chat of klantenservice: Bied klanten de mogelijkheid om direct vragen te stellen via live chat of een klantenservicekanaal. Door snel en adequaat te reageren op vragen kunnen potentiële problemen of misverstanden worden opgelost voordat een klant overgaat tot een retourzending.
  7. Kwaliteitscontrole: Voer strenge kwaliteitscontroles uit op je producten voordat je ze verzendt. Zorg ervoor dat de producten in goede staat verkeren en voldoen aan de verwachtingen van de klant. Dit vermindert het aantal retourzendingen als gevolg van defecten of gebreken.
  8. Persoonlijk contact: Bouw een persoonlijke band op met je klanten. Stuur bijvoorbeeld een persoonlijk bedankbericht na een aankoop, bied speciale kortingen aan voor terugkerende klanten, of geef gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van eerdere aankopen. Door de relatie met de klant te versterken, vergroot je de kans datDoor de relatie met de klant te versterken, vergroot je de kans dat ze tevreden zijn met hun aankoop en minder geneigd zijn om producten terug te sturen.
  9. Meet en analyseer retourredenen: Houd bij welke producten het meest worden geretourneerd en analyseer de redenen achter de retourzendingen. Deze informatie kan waardevol zijn om patronen en trends te identificeren. Op basis hiervan kun je maatregelen nemen, zoals het verbeteren van productbeschrijvingen, het aanpassen van maten of het zoeken naar nieuwe leveranciers, om toekomstige retourzendingen te verminderen.
  10. Verbeter de klantenservice: Zorg voor een uitstekende klantenservice, zowel vóór als na de verkoop. Wees responsief, behulpzaam en vriendelijk bij het beantwoorden van vragen, klachten of verzoeken van klanten. Door een positieve klantervaring te bieden, vergroot je de kans dat klanten tevreden zijn met hun aankoop en minder geneigd zijn om producten terug te sturen.

Mocht u vragen hebben, heeft u hulp nodig bij met maken, onderhouden van uw webshop of website neem gerust contact op.

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Heeft u een vraag?

Stuur ons gerust een bericht. We helpen u graag verder.

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Wij schreven ook over het volgende