5 handige Google tools voor iedere marketeer

5 handige Google tools voor iedere marketeer

Als marketeer en ondernemer zijn er talloze mogelijkheden om online marketingactiviteiten uit te voeren. Om deze taken wat eenvoudiger te maken, zijn er ook diverse hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen ondersteunen. Maar hoe kun je bepalen welke tools nu daadwerkelijk handig en waardevol zijn te midden van het overvloedige aanbod? Daarom heb ik voor jou een lijst samengesteld met 10 Google Tools die je online marketingstrategie kunnen versterken.

Als je van plan bent om een van deze tools te gebruiken, is het raadzaam om een Google-account te hebben, omdat je hiermee al deze hulpmiddelen vanuit één centraal account kunt beheren. Aarzel niet om zelf te ontdekken welke tool het beste past bij jouw doelstellingen en behoeften.

Tool 1: Google Ads

Ben je geïnteresseerd in adverteren binnen de Google-zoekmachine op specifieke zoekwoorden, producten of doelgroepen? Dan is Google Ads de ideale tool met een breed scala aan mogelijkheden. Met Google Ads (voorheen bekend als Google AdWords) kun je onder andere adverteren op de volgende manieren:

  1. Zoekcampagnes: Dit omvat tekstadvertenties in de zoekresultaten.
  2. Shoppingcampagnes: Hiermee kun je productadvertenties weergeven in de zoekresultaten.
  3. Performance Max-campagnes: Deze campagnes bieden de mogelijkheid om via één campagne op alle kanalen te adverteren.
  4. Displaycampagnes: Dit betreft beeldadvertenties die op verschillende websites worden weergegeven.
  5. Videocampagnes: Hiermee kun je videoadvertenties tonen op YouTube.
  6. Appcampagnes: Ideaal voor het promoten van apps via verschillende kanalen.

Adverteren via Google Ads brengt uiteraard kosten met zich mee, omdat je voor elke campagne een dagbudget instelt. Hierdoor kun je zelf bepalen hoeveel je wilt investeren. Vergeet niet om de metingen correct in te stellen, zodat je nauwkeurig kunt volgen welke resultaten je inspanningen opleveren.

Wil je meer ontdekken over Google Ads? Bekijk het hier.

Tool 2: Google Analytics 4 (GA4)

Om inzicht te krijgen in de prestaties van je website, app en lopende campagnes is Google Analytics 4 de ultieme tool. Hier worden alle gegevens van je website of app verzameld, waardoor je boeiende overzichten kunt bekijken en zelfs aangepaste rapporten kunt genereren.

Je kunt inzicht krijgen in gegevens zoals:

  • Demografische en geografische informatie van je bezoekers.
  • Betrokkenheid van bezoekers op je website.
  • Verkeersbronnen en acquisitiekanalen.
  • Conversiedoelen, zoals verkopen of ingevulde leadformulieren.

Op basis van deze gegevens kun je beslissingen nemen om bijvoorbeeld je website te verbeteren of je campagnes te optimaliseren. Het enige wat je hoeft te doen, is Google Analytics instellen via je contentmanagementsysteem, JavaScript of heel eenvoudig via Google Tag Manager. Zodra de gegevens binnenkomen, kun je zelf aan de slag met het maken van analyses.

Ontdek meer over Google Analytics 4 hier.

Tool 3: Google Tag Manager

Zoals eerder vermeld bij het instellen van GA4, is Google Tag Manager een handige tool als je snel en moeiteloos specifieke elementen op je website wilt integreren. Met Google Tag Manager kun je allerlei tags beheren via een overzichtelijke interface, zonder dat je in de achterliggende code hoeft te duiken.

Denk aan het instellen van tags voor diverse platforms zoals Google Analytics, LinkedIn, Meta (voor Facebook & Instagram), of zelfs Hotjar. Bovendien kun je met Google Tag Manager acties op je website meetbaar maken, zoals klikken op je telefoonnummer of op specifieke knoppen. Hoewel het enige inzicht vereist om ermee aan de slag te gaan, is het in de basis een gebruiksvriendelijke tool waarmee je snel tags kunt implementeren.

Tool 4: Google Merchant Center

Wil je als eigenaar van een webshop gratis je producten aanbieden op Google of juist productadvertenties weergeven in Google? Dat kan via Google Shopping, maar daarvoor heb je het Google Merchant Center nodig. Hiermee kun je je producten laten verschijnen op Google, Google Maps en YouTube.

Als je gebruikmaakt van een e-commerceplatform zoals Shopify of WooCommerce, kun je eenvoudig een directe koppeling maken met het Google Merchant Center.

Het Google Merchant Center werkt als volgt:

  1. Voeg je producten toe aan het Google Merchant Center.
  2. De producten worden vervolgens (gratis) weergegeven op het tabblad ‘Shopping’ in Google.
  3. Klanten kunnen op een product klikken en worden naar de productpagina op je website geleid.

Ontdek meer over het Google Merchant Center hier.

Tool 5: Google Bedrijfsprofiel

Het Google Bedrijfsprofiel (voorheen bekend als Google Mijn Bedrijf) is een handige tool waarmee je jouw bedrijf kosteloos nog beter vindbaar kunt maken in zowel Google als Google Maps. Met behulp van deze tool kun je relevante informatie over je bedrijf tonen wanneer mensen zoeken naar je bedrijfsnaam.

Je kunt belangrijke gegevens toevoegen, zoals:

  • Openingstijden.
  • Je website.
  • Telefoonnummer.
  • Locatie (met routebeschrijving).
  • Foto’s van zowel de binnen- als buitenkant van je bedrijf.
  • Reviews (je kunt zowel Google-recensies als beoordelingen van andere platforms hier weergeven).

Achter de schermen biedt het Google Bedrijfsprofiel inzicht in de prestaties, zoals het aantal weergaven en klikken op bijvoorbeeld je telefoonnummer. Het is dus van groot belang om je gegevens in het Google Bedrijfsprofiel up-to-date te houden.

Reageer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Heeft u een vraag?

Stuur ons gerust een bericht. We helpen u graag verder.

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Wij schreven ook over het volgende